FAQ – BEyond

Bahagian badan manakah yang boleh melakukan gua sha?
Umumnya, gua sha boleh dilakukan pada lengan, kaki, leher, belakang, dan punggung seseorang. Ia boleh digunakan di bahagian muka juga dengan versi lembut.

Adakah saya perlu mandi sebelum melakukan terapi gua sha?
Ia tidak membawa sebarang perbezaan sama ada anda mandi sebelum atau selepas terapi. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan agar anda tidak mandi sekurang-kurangnya 30 minit selepas terapi untuk membolehkan intipati Aulora Oil diserap sepenuhnya ke dalam kulit anda.

Mengapa Papan Aulora diperbuat daripada tanduk kerbau dan bukan bahan lain seperti plastik?
Apabila alat gua sha diperbuat daripada tanduk, ia tidak akan menyebabkan elektrik statik kerana ia tidak konduktif seperti plastik. Kedua, ia membantu merangsang kapilari kulit anda, meningkatkan peredaran darah dan metabolisme.

Tambahan pula, dalam konteks perubatan herba Cina, tanduk kerbau mempunyai ciri sejuk dan rasa yang akrid dan masin. Kepedaran lazimnya digunakan untuk menyebarkan dan menggalakkan peredaran qi dan darah; rasa masin adalah untuk melembutkan kekerasan dan kekejangan; kesejukan membantu melegakan kepanasan dan menyingkirkan toksin dari badan. Oleh itu, apabila alat gua sha dibuat daripada tanduk kerbau, ia boleh menggalakkan peredaran darah dengan menyebarkan qi, melegakan kepanasan dan menyingkirkan toksin.

Bagaimana untuk menyimpan Minyak dan Papan Aulora?
Anda boleh menyimpan kedua-dua barang di tempat yang sejuk dan kering, jauh dari kepanasan dan cahaya matahari langsung. Untuk Papan Aulora, anda perlu mengelap bersih minyak yang tersisa di papan selepas menggunakannya dan jangan mencuci atau merendamnya di dalam air.

Adakah gua sha mempunyai kesan sampingan?
Gua Sha ialah sejenis terapi yang menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Ia adalah selamat untuk semua orang. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan bahawa individu yang baru saja menjalani pembedahan dalam tempoh enam minggu yang lalu harus mengelakkan terapi ini.

Jika saya mengandung, bolehkah saya melakukan gua sha?
Kami tidak mencadangkan wanita mengandung untuk melakukan gua sha pada badan mereka, walaupun di bahagian badan selain bahagian perut.

Jika saya mempunyai sejarah perubatan, bolehkah saya melakukan gua sha?
Sekiranya anda mempunyai penyakit atau masalah kesihatan kronik atau serius, kami menasihati anda untuk mendapatkan nasihat doktor anda sebelum melakukan gua sha di badan anda.

Mengapa penampilan kulit saya berubah selepas melakukan gua sha?
Titik merah atau hitam yang muncul di kulit anda selepas melakukan gua sha ialah hasil detoksifikasi kerana anda telah mengikis “sha” (toksin) keluar dari badan anda. Tambahan, menggosok dan mengikis kulit anda mungkin menyebabkan kapilari berhampiran permukaan kulit anda pecah. Walau bagaimanapun, ini merupakan kesan umum gua sha dan lebam biasanya akan hilang dalam masa beberapa hari.